WINNER OF PRIX DU JURY 2017

Julien Manaira
 


Technique used
The manufacturing procedure consists of ‘open’ moulds in which the plastic resin is cast manually, layer by layer. The thickness and structure are formed by the accumulation of layers combined with the particular spatial positioning of the mould. The freedom given to the operator lies in his ability to make decisions, such as the quantity of material used, the order of manufacture for different parts of the object, the pivoting angle of the mould to create the thickness and the size of the cast parts.

In this procedure, the epoxy resin enables a more direct approach to the plastic material. It allows the operator to be involved both mentally and physically in transforming the material into an object. The pigmentation of the material makes it possible to show the movements of the material to make the object. The pigmentation also shows the thickness of the object, directly linked to the manufacturing process and dependent on the choices and actions of the operator.

Materials
Epoxy resin

Dimensions
95 x 70 x 20 cm

 

Winner of Prix du Public 2017

Dimitry Hlinka
 


Technique used
The structure has been created using the hot bending technique and is made from bamboo and slate thanks to a collaboration with a bamboo master in the Nantou region of Taiwan.

Slightly less tall and a little smaller than a classic sideboard, SILHOUETTE can be used as a desk and has been designed to offer storage under the top. 

The SILHOUETTE project was born following a stay by Dimitry Hlinka in Taiwan’s Nantou region. This is a region famous for its local craftsmanship: bamboo, ceramic, weaving, dyeing, and where the protection of skills is supported by the National Taiwan Craft Research Institute in Caotun.

SILHOUETTE was realised within the framework of the National Taiwan Craft Research Institute, with the help of Lin Jiang-Cheng, bamboo master in the Nantou region. It was while observing the mechanical possibilities of bamboo that Dimitry thought about an assembly principle with the aim of creating lightweight, hot-bent structures. A technique that Lin Jiang-Cheng masters perfectly.

Materials
Laminated bamboo
Slate
Weaving
The base is comprised of two identical gauges which ‘interlock’ in order to obtain the structure. The top is made from a braided slate slab positioned on a curve in order to facilitate the bending of the material and allow the use of stone to harmonise with the bamboo structure.

Dimensions
115 x 75 x 50 cm